Avantaje si dezavantaje comparate intre tipurile de leasing
Avantaje si dezavantaje comparate intre tipurile de leasing

Avantaje si dezavantaje comparate intre tipurile de leasing

mai 10, 2021
0 Comentarii

O modalitate foarte frecvent utilizată de cei care au nevoie de una sau mai multe mașini pentru nevoile firmei sau alte bunuri de mare valoare este încheierea unui contract de leasing cu o societate specializată. Acest contract presupune transmiterea, pe o perioadă determinată, a dreptului de folosință a unui bun, de la finanțator (firma de leasing) către utilizator (cel care închiriază), cu condiția plății de către acesta din urmă a unei rate lunare, denumită rată de leasing . Pentru a lua o decizie în acest sens, trebuie să știi, în primul rând, care este diferența între leasing financiar și leasing operațional, pentru a putea alege în cunoștință de cauză .

Leasingul financiar 

este un contract de închiriere care-ţi oferă la finele lui posibilitatea să achiziţionezi bunul si să devii proprietar contra unei valori reziduale.

Leasingul operaţional

înseamnă tot un contract de închiriere cu diferenţa că la finele perioadei contractuale bunul, care face obiectul contractului de leasing, nu poate fi achiziţionat.

Leasingul operaţional este mult mai strict comparativ cu cel financiar. Un client de leasing operaţional trebuie să opteze de la început pentru o structură clară a contractului. Acesta trebuie să precizeze clar numărul de km parcurşi în timpul desfăşurării leasingului, reparaţiile care vor fi făcute dar şi perioada exactă de desfăşurare a contractului. Comparativ, un client de leasing financiar, poate să aibă o mai mare flexibilitate, prin faptul că numărul de km este la alegerea lui sau poate cesiona/închide contractul după 12 luni.

Intrebarea este ce alegem ?

Evident că răspunsurile sunt împărţite în funcţie de nevoile fiecărui potenţial client. Dacă ne gândim la achiziţia unei maşini printr-un contract de leasing de 5 ani, parcă nu ne vine să renunţăm la ea la finele perioadei. Şi atunci cel mai probabil vom opta pentru un leasing financiar.

Leasingul financiar este instrumentul cel mai “la îndemână” pentru un client care doreşte să devină şi proprietarul unei maşini noi sau second-hand. Diferenţa între avans şi valoarea maşinii este suma finanţată şi perioada este în general cuprinsă între 12 şi 72 de luni.

În general, companiile care optează pentru leasing financiar sunt firme în dezvoltare continuă, care doresc să aibă flexibilitatea numărului de km parcurşi dar şi a momentului când doresc să schimbe maşina cu un model nou. Amortizarea permite scăderea activului din contabilitate îfuncţie de reglementărilelegale.” ne-a declarant Liviu Şerban, Director General Idea Leasing.

  • Soarta bunului la finalul contractului

O asemănare importantă între cele două tipuri este aceea că, în ambele situații, societatea de leasing este proprietarul bunului, iar diferența principală între leasingul operațional și cel financiar ține de ceea ce se întâmplă după expirarea contractului și anume în proprietatea cui revine bunul. Așadar, în cazul leasingului operațional, la sfârșitul duratei contractuale, mașina pe care ai închiriat-o rămâne în proprietatea finanțatorului, pe când la expirarea contractului de leasing financiar, ai posibilitatea de a cumpăra vehiculul sau bunul la valoarea reziduală, devenind astfel proprietar.

  • Costurile suportate pe durata contractuală

Utilizatorul mașinii închiriate prin leasing operațional nu are grija cheltuielilor pentru reparații la service, schimbarea anvelopelor, taxe, impozite și asigurări, deoarece finanțatorul are aceste responsabilități. În mod contrar, dacă închei un contract de leasing financiar, mentenanța și toate costurile neprevăzute, vor fi în sarcina ta.

  • Mobilitatea

Mobilitatea beneficiază de puncte bonus în cazul leasingului operațional, unde societatea înlocuiește mașina în cazul unui accident, spre deosebire de leasingul financiar, unde ești nevoit să îți găsești singur un vehicul de schimb, cât timp al tău este în service pentru reparații.

  • Aspectele contabile

O altă diferență între leasing financiar și leasing operațional este dată de înregistrarea contabilă a bunului. Astfel, dacă s-a optat pentru leasingul financiar, utilizatorul trebuie să înregistreze mașina în evidențele sale contabile, având în vedere faptul că la finalul contractului devine proprietar. În schimb, mașina închiriată printr-un leasing operațional va fi înregistrată în contabilitatea finanțatorului.

Așadar, dacă îți dorești ca, la finalul unei perioade destul de lungi în care ai plătit rate lunare, să devii proprietarul acelei mașini, soluția este leasingul financiar. În schimb, dacă ești genul de șofer care vrea să aibă un model nou la fiecare doi-trei ani, cea mai indicată variantă este leasingul operațional. Pe de altă parte, dacă ai o afacere, de tipul curieratului, care presupune o flotă cu un număr mare de mașini, ce necesită înnoire periodică, atunci finanțarea trebuie realizată printr-un contract de leasing operațional.

În concluzie, după aceste lămuriri, alegerea leasing operațional vs leasing financiar nu ar mai trebui să îți pună probleme!

Dacă vorbim însă de un parc mai mare de maşini, al unui transportator sau firme de curierat de exemplu, maşini care în 5 ani este foarte probabil să aibă câteva sute demii de km, atunci cel mai probabil se va opta pentru un leasing operaţional, la finele căruia parcul auto va fi reînnoit.

Practic leasingul operaţional este un produs de finanţare care va permite clientului sa achite o rată care echivalează cu utilizarea maşinii. În calculul ratei intră mai multe elemente cum ar fi rulajul anual dar şi durata de desfăşurare a contractului.

Leasingul operaţional oferă posibilitatea de utilizare a unei maşini noi prin închiriere, iar clienţii sunt în general companii cu management standardizat, bazat pe bugete – şi aici vorbim de corporaţii sau companii româneşti mari.

Ratele plătite sunt împărţite pe o perioadă, de obicei între 12 şi 48 de luni şi sunt în general rate lunare fixe ce au o deductibilitate totală. Sumele acoperă toate costurile de utilizare şi orice cheltuieli suplimentare sunt în general achitate de firma de leasing operaţional şi refacturate clientului.

Pe lângă închiriere, ratele pot include servicii de card de combustibil, cauciucuri sau alte costuri. La finalul perioadei agreate contractual, bunul utilizat revine firmei de leasing operaţional care decide ce face mai departe cu acesta.

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AutoWox este cel mai complet si complex portal online pentru promovarea afacerilor in domeniul auto-moto si totodată cel mai bun portal pentru postarea anunțurilor de vanzare auto . Oferim cele mai avantajoase condiții de colaborare pentru reprezentanțe , dealeri sau parcuri auto . AutoWox este partenerul de care aveți nevoie .
Copyright © AutoWox 2022. Toate drepturile rezervate . Powered by WoxMarketing .